Bamboo Refacing: Metropolitan Style in NJ & Bucks, PA

Both of these bamboo refacing projects won us first place honors in bamboo design contests.

New Hope, PA, Before: The owner of this New Hope, PA townhouse hated his oak cabinets. Refinishing the cabinets was not an option because refinished oak cabinets are still . . . oak. However, he wanted his renovation to be as "green" as possible.

bamboo%20b1%20344X266.jpg

bamboo%20b2%20344X266.jpg

After getting acquainted with his goals and décor preferences, we worked together to come up with a new design for his existing kitchen cabinets. His contractor removed the soffit and opened up the space. We took the bases of the cabinets to our factory in Frenchtown and made modifications for the appliances, including accommodation for an under-counter microwave in the island. We then used renewable bamboo to construct a refrigerator surround, new side panels for the island and base cabinets, and new, flat-panel cabinet doors.

new_hope_bamboo_A1.jpg

bamboo%20a2%20354X265.jpg

bamboo_island_A2.jpg

Floating shelves were also made of bamboo, with the upper shelves having a glass insert on the shelf, to allow for light to shine through to the lower shelf. All of the bamboo surfaces were treated with a gold, pearlescent glaze for added depth, then top coated. The faces of the base cabinets were base coated a deep, black-brown. Even the Corian countertop was reused and resized to fit the new cabinet layout.

The end result was exactly what the client wanted: a kitchen which was refreshing, yet warm, and with a current, urban edge. "Going green" may never have looked so gorgeous!



Somerset County, NJ, Before: This kitchen cried out for an update. The owners wanted to open up the space and reconfigure it for greater style as well as better functionality. They hated the soffit. The doors were damaged and lacked architectural detail. And the addition of an island would be a bonus. Although it would have made more sense to gut the space they insisted we use the existing cabinet boxes.

Regarding color and style, the owners wanted a richer look, but with a clean-lined, more modern edge to it. They loved the idea of bamboo, but were not thrilled with the typical colors that bamboo cabinetry comes in. A custom stain for the bamboo was developed for this project.

bamboo_refacing_NJ_1.jpg

bamboo_refacing_NJ_3.jpg

After: The cabinets and the soffit over the peninsula were removed. The wall to the left of the stove was pulled back in order to open up the passage to the dining room. The wall by the refrigerator was opened up in order to add cabinets and countertop, for a new buffet/serving area.

New doors with edge details were made of bamboo, as were side panels and trim pieces. The face of the remaining soffit was also resurfaced with bamboo. The color is our Sedona finish, a multi-layer copper and brown glaze with darker edge detailing. The underneath and cabinet frames were finished in a deep brownish black. It was a stunning transformation, although, in the end, everyone felt that new cabinet boxes would have been worth the additional investment.

bamboo_refacing_NJ_2.jpg

bamboo_refacing_NJ_4.jpg